Predavanje: Zakaj (spet) pridelovati, uživati, lokalno domače sadje.

Začeli smo s predavanjem Jana Bizjaka (dr. znanosti, univ. dipl. ing. agr.) iz Lesc pri Bledu, ki je od letošnjega leta tudi član našega društva. Za naslov svojega predavanja si je izbral naslov "Zakaj (spet) jesti domača jabolka". Zelo zanimivo predavanje nas je usmerilo v polje razmišljanja o našem lahkotnem življenju in mačehovskem odnosu do zdrave, doma pridelane hrane. Vse preredko se vprašamo, na kakšen način je bila pridelana hrana, kako je potekal transport … Neoporečna in zdrava hrana pa nam doma leži nepobrana na tleh. Ljudje se premalo zavedamo pomembnosti zdrave hrane. Naše prioritete so drugje – vse dokler ne zbolimo, a takrat je velikokrat prepozno, saj se oprimemo tablet, ki nam jih predpišejo, imajo pa tudi stranske učinke. Zato bi bilo prelepo, da bi naša vas v čim večji meri privzela model ekoloških vasi, ki po svetu žanjejo občudovanje, saj jih je težko ustvariti. Z malo dobre volje, bi nam to lahko uspelo. Poizkusimo – najprej pri sebi.

Projekcijo predavanja si lahko ogledate – tukaj.

Sadjarsko-vrtnarsko društvo Tunjice
 

About the Author: iztok